Week van de boost

Afgelopen week was de week van de circulaire economie. Een hoera-week waarin mijn gemoed in ieder geval een boost kreeg, want we zijn goed bezig met al best veel mensen en bedrijven. Al die innovatieve en technische vernuftigheden die een duurzame wereld op weg helpen zijn zo tof en vooral zo ogenschijnlijk simpel te verkrijgen. Fosfaat uit plasluiers, uitgekauwde kauwgum ontleden, leasen van je gerecyclede jeans of pak... Suf links en geitenwollensokken is het bijlange na niet meer. En! Wij (Nederland) zijn supergoed in recyclen. Dat doen we met 80% van het afval.

 

Mijn enthousiasme bij te dragen ging lopende de week alleen maar crescendo. Wat daarin hielp was het drijvende enthousiasme van anderen op mijn steentje.

 

Donderdag was ik bij een inspiratiesessie start circulair in Apeldoorn. De klimaatverandering was live aanwezig met vloedgolven uit de kantoorvijver tegen de ramen van de zaal. Mijn lichte netwerkangst werd in het diepe gegooid, want het was geen megacongres waar ik lekker in een hoekje met mijn koffietje kon wachten tot we zouden beginnen. Nee, een mens of 15. Mingelen dus. Een paar minuutjes wat uitgewisseld en vervolgens de mooie presentaties in.

 

En ja, ik ga het nog eens schoppen tot pitchtalent, want met die paar minuutjes kreeg ik bij het slotpraatje de vloer om te vertellen wat ik met mijn circulaire onderneming doe. Fantastisch voor gemoed en bedrijfsverhaal, dank Bas! De boost kreeg nog een nagolf toen mijn man de volgende dag uit zijn werk kwam. Een stagiair had verteld dat hij bij een sessie in Apeldoorn een goed verhaal had gehoord van een vrouw die resthout en oud meubilair samen brengt... Deze katalysatoren helpen de diesel in mij op volle toeren door te gaan.

 

Heb ik ook nog een kanttekening in al deze positiviteit. Toch wel... Van de 80% wordt namelijk maar 8% hergebruikt, de grote bedrijven hebben te veel last van lineaire verdienmodellen, de geweldige ideeën komen vooral van kleinere startups, ik leg nog regelmatig uit wat circulariteit is en zo nog het één en ander...

 

Maar negatief wil ik niet doen, daar word je zuur van en zuur remt af. Ik zie een gat voor een gestrekte duik richting de circulaire economie. Er is daar nog heel veel ruimte, je past er zo tussen! Als ik - niet-commercieel en oud-congresmuurbloempje - dat al door heb, dan hadden al hordes anderen me voor kunnen zijn. Kom me maar inhalen! Het mag. Voor het hogere doel.

 

 

word ook enthousiast:

www.startcirculair.nl

www.circulairondernemen.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0